Справжнє вершкове масло має мати жирність від 72 до 82%. Залежно від масової частки жиру, масло розподіляється на групи: масло вершкове екстра; масло вершкове селянське; масло вершкове бутербродне; масло топлене. Справжнє масло має відповідати таким критеріям:
- смак і запах - чисті, без сторонніх присмаків і запахів, характерні для вершкового масла, з присмаком пастеризованих вершків або без нього;
- консистенція - однорідна, пластична, щільна;
- поверхня на розрізі - слабо-блискуча і суха на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи;
- колір - однорідний по всій масі, від білого до жовтого.
Хоч би як ви пильнували, купуючи заводське вершкове масло, гарантії, що воно є дійсно натуральним, немає. Крім спеціальної лабораторії, перевірити, чи містить воно рослинні жири й емульгатори, кожен може вдома.
Налийте у прозору склянку або банку гарячу воду, потім додайте до неї одну ложку купленого в магазині вершкового масла. Розмішайте масло у воді до повного розчинення.
Якщо масло цілком розчинилося у воді і вода набула білого відтінку - вершкове масло якісне і не містить рослинних жирів.
Якщо ж після того, як ви розмішали масло у воді, на стінки і на дно склянки (банки) випав осад - масло не якісне. Воно містить рослинні білки і жири.
Яка з цього користь? Принаймні будете знати, чи слід довіряти обраному вами виробнику, чи краще віддати перевагу іншому.